A gyulladás a szervezet immunvédelmének kulcsfontosságú eleme. Lehet akut vagy krónikus gyulladás. A tünetek közé tartozik a duzzanat, a hő, a fájdalom és így tovább. A kezelése a kiváltó októl függ. A szervezet védő sejteket küld, hogy védekezzenek egy idegen test, például tövis, irritáló anyag vagy kórokozó ellen. A kórokozók közé tartoznak a baktériumok, vírusok és más organizmusok, amelyek fertőzéseket okoznak.
A szakértők ma már egyetértenek abban, hogy a gyulladások krónikus megbetegedések széles skálájához járulhatnak hozzá, mint amilyen a metabolikus szindróma, amibe beletartozik a 2-es típusú diabétesz, vagy szívbetegségek és elhízás! Akik ilyen problémákkal küzdenek, gyakran rendelkeznek magasabb gyulladás markerekkel.
Típusok és tünetek
A gyulladásnak két típusa van: akut és krónikus.
Akut gyulladás:
Egy sérülés vagy betegség velejárója lehet egy akut vagy rövid ideig tartó gyulladás, aminek 5 tünete van:
- Fájdalom
- Pirosság
- Funkcióvesztés
- Ödéma,
- vizesedés
- Hő (láz)
Nem minden esetben van jelen az összes tünet, vannak csendes vagy néma gyulladások is, tünetek nélkül. Ilyen esetben az egyén gyakran panaszkodik általános fáradtságra, rossz közérzetre és jellemzően lázas.
Az akut gyulladásos állapot legfeljebb néhány napig tart, a szubakut gyulladás 2-6 hét lehet. (Forrás)
Krónikus gyulladás
A krónikus gyulladás akár hónapokig vagy évekig is eltarthat. Összefüggésbe hozható különböző betegségekkel, mint amilyenek:
- Bizonyos rákos megbetegedések.
- Autoimmun betegségek, mint például a rheumatoid arthritis (RA) és a spondylitis ankylopoetica (AS).
- Anyagcsere-betegségek, mint például a 2-es típusú cukorbetegség.
- Szív- és érrendszeri betegségek, például szívbetegség és magas vérnyomás (hipertónia).
- Emésztőrendszeri betegségek, például Crohn-betegség és gyulladásos bélbetegség.
- Tüdőbetegségek, mint például az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD).
- Mentális egészségi állapotok, például depresszió és szorongás.
- Neurogeneratív betegségek, például Alzheimer-kór és Parkinson-kór.
- Bőrgyulladások
- Stb
A tünetek a betegség típusától függnek, de általában fájdalommal és fáradtság érzéssel járnak. Számos biomarker létezik, amivel a gyulladás kimutatható. (Forrás)
Ilyen pl a C-reaktív protein (CRP). EGy orvos általában ezt nézeti meg, ha gyulladás a gyanú. A CRP egyébként általában magas idősebb embereknél akik elhízottak vagy rákos megbetegedéstől szenvednek.
Kezelése
- Nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők
- Fájdalomcsillapítók
- Kortikoszteroidok
- Mozgásszervi problémáknál bizonyos esetekben lehetőség van egyéb alternatív lehetőségekre is, mint amilyen a kinezio tape
- Stb.
Mikor alakulhat ki krónikus gyulladás? (Forrás)
- Érzékenység: Gyulladás akkor következik be, amikor a test olyasmit érzékel, aminek nem kellene ott lennie. A külső triggerrel szembeni túlérzékenység allergiát okozhat.
- Expozíció: Néha egy irritáló anyagnak, például egy ipari vegyszernek való hosszú távú kitettség, alacsony szintű expozíció krónikus gyulladást okozhat.
- Autoimmun betegségek: Az immunrendszer tévedésből megtámadja a normál egészséges szöveteket, mint például a pikkelysömörben.
- Autoinflammatorikus betegségek: Egy genetikai tényező befolyásolja az immunrendszer működését, mint például a Behçet-kór esetében.
- Tartós akut gyulladás: Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egy személy nem gyógyul fel teljesen az akut gyulladásból és ez egyes esetekben krónikus gyulladáshoz vezethet.
- Egyes életmódbeli tényezők is hozzájárulnak a szervezet gyulladásához.
- Túl sok alkohol
- Magas BMI (testtömegindex) - elhízottság
- Túl intenzív fizikai aktivitás
- Krónikus stressz
- Dohányzás
- egészségtelen zsírokban és hozzáadott cukorban gazdag étrend
- alacsony nemi hormonok
- alvási problémák
A krónikus gyulladás tünetei lehetnek: (Forrás)
- Hasi fájdalom.
- Mellkasi fájdalom
- Fáradtság és/vagy álmatlanság
- Láz
- Ízületi fájdalom vagy merevség
- Száj sebek
- Bőrkiütés
- Depresszió, szorongás és egyéb hangulati zavarok
- Emésztőrendszeri problémák, például hasmenés, székrekedés és savas reflux
- Súlygyarapodás vagy fogyás
- Gyakori fertőzések.
Étrend a gyulladás csökkentéséért
Gyógynövények a gyulladások kezelésében
- Gyömbér
- Kurkuma
- Izsóp
- Ördögcsáklya
Több olyan tanulmány van, ami azt támasztja alá, hogy a cukor fogyasztás redukálása a gyulladás csökkenését eredményezi. A WHO a napi energiaszükséglet maximum 10%-át javasolja cukorból elfogyasztani. Ha mindezt 5%-ra csökkentjük, az további egészségügyi előnyökkel jár. Ez pl. azt jelenti, hogy egy 2000 kcal-ás napi energiaszükségletnél maximum 100g cukrot fogyasszunk!
De mivel lehet még csökkenteni a gyulladást?
- Megfelelő minnőségű alvás
- Dohányzás elhagyása
- Gyulladáscsökkentő étrend követése
- Egészséges testtömeg megőrzése
- Mérsékelt intenzitású rendszeres testmozgás
- Étrendkiegészítők
- Hormonális egyensúly helyreállítása: az ösztrogén és tesztoszteron le tudja lassítani a gyulladáskeltő faktorok termelését. Sok esetben már az segíthet a gyulladás csökkentésében, ha helyreállítjuk a hormonális egyensúlyt.
Táplálkozási ajánlások:
- Alacsony glikémiás indexű szénhidrátforrások fogyasztása: a magas glikémiás indexű szénhidrátok összefüggésbe hozhatók a krónikus gyulladással, a sztrók, koszorúér megbetegedések, 2-es típusú diabétesz kockázatával. Az üdítők, finomított szénhidrátok és magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal édesített étele, italok hozzájárulhatnak a gyulladásokhoz
- Alacsony zsírtartalmú étrend: a telített- és a transzzsírsavak rontják a gyulladás állapotát. Kerüljük a feldolgozott, előre csomagolt ételeket, amelyeket transzzsírral tartósítanak vagy péksüteményeket, illetve ételeket szójababbal vagy kukoricaolajjal
- Fogyassz zöldségeket és gyümölcsöket: ezek az ételek tele vannak antioxidánssal és más gyulladáscsökkentő tápanyagokkal
- Fogyassz sok rostot: a kutatók összefüggést találtak a magas rosttartalmú étrend és az alacsonyabb gyulladási faktorok előfordulása között
- Fogyassz mogyoró- és dióféléket: A mandula és más diófélék szintén segítenek csökkenteni a keringési rendszeri megbetegedések és a diabétesz kockázatát.
- Igyál zöld és fekete teát: a kutatók összefüggést találtak a teákban található összetevők és a vér C-reaktív protein alacsonyabb szintje között
- Fogyassz kurkumát: számos gyulladással összefüggésbe hozható betegség esetén jótékony hatású lehet
- Fogyassz halolajat: az omega 3 zsírsav pozitívan hat és csökkenti a gyulladási faktorokat a vérben, mint amilyen a C-reaktív protein is
- Fogyassz vitaminokat és ásványi anyagokat: magnézium, D-vitamin, E-vitamin, cink és szelén mind-mind gyulladáscsökkentő hatású
A rendszeres edzés szintén csökkenti a gyulladást.
Önmagában a diétás étrend nem fogja kontrollálni a gyulladást, de segíthet az állapot romlásának megelőzésében!
A cukor hatásai a szervezetre
Azok, akik sok cukros ételt, italt fogyasztanak, fokozzák a gyulladás kockázatát a szervezetükben. A kutatók azt állítják, hogy azoknál, akik csökkentették a cukorfogyasztásukat, javultak a gyulladás markerek. A magas cukortartalmú étrend hozzájárul a hízáshoz és a fogak romlásához. Eredményezhet krónikus gyulladást, ami aktiválja a szervezet immunrendszerét és ezáltal az egészséges sejtek pusztulását is okozhatja. (Forrás)
Egy 2018-as kutatás azt találta, hogy a magas cukorfogyasztás - különösen a cukros üdítőkből származó - hozzájárul a krónikus gyulladáshoz. A kutatók összefüggést találtak a magas cukorfogyasztás és a C-reaktív fehérje mennyisége között.
Egy 2014-es tanulmány azt mutatta ki, hogy azoknál, akik csökkentették a cukros üdítők fogyasztását, csökkent gyulladási faktorokat produkáltak a vérükben. Ez a felfedezés is azt támasztja alá, hogy a cukorfogyasztás hozzájárul a gyulladás kialakulásához.
Miből gyanakodjunk lehetséges gyulladásra?
- Depresszió, szorongás, más hangulati rendellenességek
- Állandósuló fájdalom a testben
- Fáradtság, aluszékonyság
- Állandósuló emésztési problémák, savas reflux, hányinger, hasmenés
- Testtömeg növekedés
- Gyakori megbetegedés
Milyen ételek okozhatnak még gyulladást?
Nem csak a cukorral foglalkoznak a kutatók, hanem más élelmiszerekkel is. Azt találták, hogy a magas telített és transzzsírsav tartalmú étrend is hozzájárulhat a krónikus gyulladásokhoz.
További kerülendő ételek:
- Cukros ételek, desszertek, tésztafélék, csokoládé, üdítők
- Telített zsírok, mint a vörös hús, teljes tejtermékek
- Transzzsírok, mint gyorsételek, olajban sült, vagy rántott ételek, sütemények, fánkok
- Omega6-ban gazdag ételek, mint a kukoricaolaj, napraforgó olaj más növényi olajok
- Finomított szénhidrátok, mint a kenyér, fehér rizs, burgonya
- Alkohol
A diabétesz,a túlsúly, elhízottság, magas telített zsírtartalmú étrend, transzzsírokat tartalmazó étrend, magas finomított cukortartalmú étrend mind kockázati tényezői a krónikus gyulladásnak.
Mindez nem azt jelenti, hogy ezek az ételek soha nem fogyaszthatók, csupán azt, hogy oda kell arra figyelni, hogy ne képezzék a mindennapi étrend szerves részét!
Dóri
(a témát még remélhetőleg lesz időm folytatni 😊)
Források:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534820/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/, National Institute of Environmental Health Sciences (U.S.). Inflammation (https://www.niehs.nih.gov/health/topics/conditions/inflammation/index.cfm). Last reviewed 9/13/2023. Accessed 12/20/2023.
- Pahwa R, Goyal A, Jialal I. Chronic Inflammation (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/). [Updated 2023 Aug 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Accessed 12/20/2023.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24418247
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16904534
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986486
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24418247
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986486
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.