Fitten Okosan

Tanulj és hasznosítsd!

Táplálkozási ajánlások tudományos kutatásokkal a háttérben
Mire figyeljek az egészségem megőrzésének érdekében

Az egészség megőrzésére vonatkozó legújabb tudományos kutatások alapján az étrendi ajánlások hangsúlyozzák a teljes értékű, tápanyagban gazdag élelmiszerek fogyasztását, a megfelelő makro- és mikrotápanyagok bevitelét, valamint az étkezési szokások fenntarthatóságát. Az alábbiakban összegzem a legfrissebb ajánlásokat:

1. Növényi alapú étrend előtérbe helyezése

A növényi alapú étrend jótékony hatásai közé tartozik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése, a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése és a súlykontroll javítása. Az ajánlás szerint érdemes a tányér nagy részét zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek alkotják. A mediterrán és a növényi alapú étrend bizonyítottan csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.

2. Egészséges zsírok bevitele

Az egészséges zsírok, különösen az omega-3 zsírsavak, amelyek megtalálhatók a halakban (pl. lazac, makréla), diófélékben és lenmagban, csökkentik a szívbetegségek és gyulladásos megbetegedések kockázatát. Az ajánlás szerint a telített zsírok helyett több telítetlen zsírt (olívaolaj, avokádó) kell fogyasztani.

heart-healthy-food-1580231690_1.jpg

3. A feldolgozott élelmiszerek minimalizálása

A magasan feldolgozott élelmiszerek (pl. gyorsételek, cukros italok, feldolgozott húsok) fogyasztásának csökkentése javasolt, mivel ezek magas só-, cukor- és telített zsír-tartalmúak. Az ilyen élelmiszerek helyett teljes értékű, tápanyagokban gazdag élelmiszereket kell előnyben részesíteni, amelyek alacsonyabb glikémiás indexűek, és kevesebb üres kalóriát tartalmaznak.

4. Fehérjeforrások sokfélesége

A változatos fehérjeforrások biztosítják az összes esszenciális aminosavat. Az ajánlás javasolja a húsfogyasztás mérséklését és a növényi fehérjék (pl. hüvelyesek, tofu, diófélék) arányának növelését. A tengeri halak és a baromfi egészségesebb fehérjeforrások a vörös húsokkal és a feldolgozott húsokkal szemben.

5. Sokféle zöldség és gyümölcs fogyasztása

A különböző színű zöldségek és gyümölcsök fogyasztása biztosítja a változatos vitamin- és ásványianyag-bevitelt. Különösen ajánlottak az antioxidánsokban gazdag zöldségek, mint a leveles zöldek (spenót, kelkáposzta), bogyós gyümölcsök, valamint a C- és A-vitamin forrásai.

6. Rostban gazdag étrend

A magas rostbevitel elősegíti az egészséges emésztést és csökkenti a krónikus betegségek, mint a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A teljes kiőrlésű gabonák (zab, quinoa, barna rizs), hüvelyesek és zöldségek jó forrásai a rostnak.

7. A cukor és a só mérséklése

A hozzáadott cukrok és a túlzott sófogyasztás növelik a szívbetegségek, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát. A legújabb ajánlások szerint a napi hozzáadott cukorbevitel nem haladhatja meg a napi kalóriabevitel 5-10%-át. A sóbevitel ajánlott maximuma napi 5 gramm (kb. egy teáskanál).

sugar-ban-sign.jpg

8. Folyadékbevitel

A megfelelő vízfogyasztás elengedhetetlen az egészség fenntartásához. Naponta legalább 1,5-2 liter vizet ajánlott fogyasztani, de fizikai aktivitás, magas hőmérséklet vagy betegségek esetén ennél többet is.

9. Fenntarthatóság és tudatosság

Az étrendi ajánlásokban egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság, azaz a környezetbarát és etikusan előállított élelmiszerek fogyasztása. A helyi, szezonális élelmiszerek választása csökkenti az ökológiai lábnyomot és támogatja a helyi gazdaságot.

10. Probiotikumok és prebiotikumok szerepe

A bélflóra egészsége kulcsfontosságú az immunrendszer és az emésztés működéséhez. A probiotikumokban gazdag ételek, mint a joghurt, kefir, savanyú káposzta, valamint a prebiotikus rostokat tartalmazó élelmiszerek, mint a banán, hagyma és fokhagyma, hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához.

Ezek az ajánlások összhangban állnak a WHO, az American Heart Association, és az American Diabetes Association legfrissebb táplálkozási útmutatásaival. Az étrend egyénre szabása és az egészséges életmód kialakítása, amely magában foglalja a fizikai aktivitást is, hozzájárulhat a krónikus betegségek megelőzéséhez és az általános jólét fenntartásához .

Források:

1. www.heart.org

A bejegyzés trackback címe:

https://fittenokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr3518701028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Fitten Okosan

Nagy Dóri személyi edző, rehabilitációs edző, funkcionális edző, stretching és gerinctréner, masszőr SZEMÉLYI EDZÉS: Budapest XIII., Gym City Office: nagydoriszemelyiedzo@gmail.com https://www.facebook.com/nagydoriszemelyiedzo MOBIL MASSZÁZS, IRODAI MASSZÁZS: lelekfroccsmasszazs@gmail.com

Friss topikok

Címkék

2024 (1) 40 (1) 40 éves (1) 40 felett (1) aceszulfam (1) adrenalin (1) aerob (5) ai (1) akadályok (2) akut (1) alacsony (1) alapelv (1) alkohol (1) állapotfelmérés (1) alvás (7) aminosav (1) anabolikus (1) anyagcsere (1) aszpartám (1) bevásárló kosár (1) bőr (1) bőrradír (1) cardio (1) cellulit (1) célok (2) cirkadián ritmus (1) coach (1) csont (1) csontsűrűség (1) cukor (3) cukor helyett (1) depresszió (1) diabétesz (2) diéta (6) diszfunkció (1) dohányzás (2) duzzanat (1) ebéd (1) ébrenlét (1) édes (1) édesítő (1) édesítőszer (1) edzés (12) edzésterv (2) edzéstippek (1) edző (1) egészség (16) egészséges (6) éhség (1) élelmiszer (1) életkor (7) életmód (2) elhízás (10) epoc (1) eritrit (1) erősítő edzés (8) érrendszer (1) étrend (7) étvágy (1) evés (3) fájdalom (4) fáradtság (1) fascia (2) fehérjeforrások (1) fejfájás (1) feldolgozott (1) félmaraton (1) fenntarthatóság (1) fény (1) férfi (1) fitness (1) fitness trend (1) fittség (9) fogyás (12) fruktóz (1) funkcionális (1) funkcionális edzés (5) fürdő (1) futás (1) gamification (1) genetika (7) gerinc (1) ghrelin (1) glicin (1) gondokodásmód (3) görcs (1) gyengeség (1) gym (2) gyulladás (6) gyümölcs (2) hal (1) harminc éves (1) hibrid (1) hideg (2) hideg-meleg (1) hidrolizált (1) hiit (1) hízás (1) hormonok (1) húszéves (1) húzódás (1) hybrid fitness (1) immunerősítés (1) immunrendszer (2) instruktor (1) intenzív (1) inzulin (1) izom (3) izomcsomó (1) izomépítés (2) izomerő (1) izomláz (1) izommemória (1) izomtömeg (7) izomtömeg növelés (2) ízület (1) jég (2) jegesfürdő (1) jégzselé (1) kalória deficit (2) kardió (9) katabolikus (1) kék fény (1) képernyő (1) kerülendő étel (2) kezdő (5) kezelés (1) kisugárzó (1) kollagén (2) komplikáció (1) konditerem (2) koordináció (2) kortizol (2) kötőszövet (2) kreatin (1) kriolipolízis (1) krónikus (1) kutatás (1) légzéstechnika (1) lélekfröccs (1) leptin (1) magas (1) máj (1) makronutriens (1) maraton (1) masszázs (4) masszőr (2) megbetegedés (1) meleg (1) mentális (4) méz (1) mezoterápia (1) mítosz (1) mobilizálás (2) monitor (1) monkfruit (1) mozgás (2) műtét (1) narancsbőr (1) negyvenes (1) (1) normál (1) növekedési hormon (2) növényi alapú (1) nyirokmasszázs (1) nyugalom (1) nyújtás (3) okok (1) oldás (1) online (1) ösztrogén (1) ötvenes (1) oxigén (1) pánikbetegség (1) pécsely (1) porckorong (1) prebiotikum (1) probiotikum (1) pszichológia (1) pulzus (1) rádiófrekvencia (1) rándulás (1) regeneráció (1) reggeli (1) rost (1) rucking (1) rugalmatlanság (1) running (1) sérülés (1) sérülések (1) smr (1) (1) sport (1) stevia (1) stressz (5) stresszcsökkentés (3) stresszevés (2) stretching (3) súlyzós (1) súlyzós edzés (10) szabályok (1) személyes (1) személyi edzés (1) személyi edző (1) szerzetesgyümölcs (1) szív (2) szívverés (1) sztevia (1) szücssanyi (1) tápanyaghiány (1) tapasztalat (1) táplálkozás (10) telefon (1) telített zsír (1) teljesítmény (1) terápia (1) testépítés (6) testtartás (2) tesztoszteron (2) tévhit (1) tippek (6) törés (1) trend (1) triggerpont (2) tudományos (1) túlevés (1) túlsúly (2) túlterhelés (2) tünetek (1) vacsora (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vérkeringés (1) vérnyomás (1) versenyzés (1) wimhof (1) workshop (1) xilit (1) zöldség (2) zsírégetés (3) zsírok (1) zúzódás (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása