Fitten Okosan

Tanulj és hasznosítsd!

Online edzésterv látatlanban? Kiváló üzlet vagy óriási felelőtlenség?
SOSEM írok látatlanban online edzéstervet. Óriási hibának tartom és szakmaiatlan, felelőtlen hozzáállásnak, ha bárki ezt teszi. Hogy miért?

Kezdő edzőként 10 évvel ezelőtt én is sokszor estem abba a hibába, hogy egyrészt sablonokat osztottam, (egyébként ezzel talán nagy kárt nem is tettem, de nem is járultam hozzá nagyon a fejlődéshez), másrészt szívből osztogattam a számomra bevált gyakorlatokkal kapcsolatos meggyőződéseimet. Ma már több évtizedes tapasztalattal tudom, hogy ez hiba és nem csak azt szeretném, hogy a mai kezdő edzők ezt átlássák, hanem azt is, hogy a vendégek, akik online edzést szeretnének - mert úgy egyszerűbb és olcsóbb - rájöjjenek, hogy ezzel csak kidobják a pénzt és eséllyel könnyen ártanak maguknak!

pexels-karlsolano-2780762.jpg

20 évesen egy edző sem igazán látja át, hogyan működik egy 30-40-50 éves, netán idősebb szervezet és hogyan hatnak rá a környezeti és életmódbeli tényezők, amiket ma már sokkal inkább átlátok én magam is és sokkal tudatosabban figyelem is az embereket ebből a szempontból. Teljesen más ezt egy sportos közegből kitekintve, vagy valóban a világban nyitott szemmel, a hétköznapi általános szokások és munkastílus szerint élő egyének megfigyelésével látni. Vannak sportos ötvenesek, akiknek minél nagyobb kihívás egy feladat, annál jobb, míg vannak olyan harmincasok, akikkel hetekig a testtartás javítás és a szervezet alap edzésre történő felkészítése a cél, mielőtt nekiállunk pl. egy izomtömeg növelésnek.

Egy jó edző azt is látja, hogy valaki milyen motiváltsággal kezd az edzésekbe. Van, akit inkább vissza kell fogni, hogy megóvjuk a kiégéstől, vagy a túlterheléstől és a sérüléstől, hiszen túl nagy elánnal csapna bele a munkába. De van, akinek több motiválás szükséges ahhoz, hogy tartani tudja magát a céljaihoz. Egy jó edző - akár tetszik, akár nem - egy kicsit - erős megfogalmazással - pszichológus vagy lelki társ is egy edző-vendég viszonylatban, de ezt is szigorú korlátok között kell tartani, hogy ne menjen az edzés rovására! 

Mire elég egy edzésterv?

Én is írok edzéstervet persze, de kizárólag több személyes találkozás során, ahol át is vesszük a gyakorlatokat. Hiszen hogyan adhatok ki a kezemből látatlanban egy edzéstervet, ha fogalmam sincs, hogy a delikvens hogyan végzi a gyakorlatokat? Lehet, hogy jól, mert ügyes és jó a mozgáskultúrája és az edzésmúltja is indokolja, de sokkal általánosabb az, amikor nagyon nem jó a technika, amivel könnyen okozhat magának sérülést a vendég.

És azt tudod, hogy ezek az edzéstervek nem egy életre szólnak? Én azt javaslom, legfeljebb két hónapig maradj egy edzésterv mellett, folyamatosan és fokozatosan növelve is eközben is a terhelést, következetesen és rendszeresen végezve a gyakorlatokat. Utána jöhet a következő edzésterv, hiszen a fejlődés alapja és halála is az adaptáció. Az izmaid, idegrendszered, ízületed megszokja a szokásos terhelést és ha fejlődni szeretnél, változni szeretnél, akkor ezen módosítani kell. Maga az adaptáció folyamata az alapja a fejlődésnek, de ha egy szinten ez megreked és nincs hova adaptálódni, ott nincs további fejlődés sem! 

Az edzéstervnek mindig személyre szabottnak kell lennie, mert akkor ér valamit, ha figyelembe veszi az egyéni célokat, fizikai állapotot, életmódot és egészségügyi körülményeket.

Íme néhány ok, miért veszélyes és kevésbé hatékony egy sablonos edzésterv:

pexels-olly-3757377.jpg

1. Egyéni képességek és korábbi sérülések:

Minden ember fizikai állapota, mobilitása és állóképessége eltérő. Pontosan ezért fontos az első alkalommal egy felmérést készíteni, valamint elbeszélgetni a vendéggel azért, hogy kiderüljön, milyen életmódot él, milyen korábbi sportmúlttal rendelkezik, milyen sérülésekkel, problémákkal érkezett az edzésre, amiket bizony figyelembe kell venni a terheléseknél. A 40-es korosztálynál már jellemzően kezdenek a megélt évek hatásai érződni, akár legyen szó az ülő életmódról, akár az egyoldalú terhelésről, akár a hosszú évtizedek óta terhelő testtartásproblémákról, amik itt már kezdenek problémaként erősen kiütközni. 
Példa: Ha valaki látatlanban ír edzéstervet, akkor fennáll a veszélye annak, hogy olyan gyakorlatokat ír elő, amelyek egy bizonyos sérülés miatt kockázatosak, vagy éppen nem elég kihívást jelentenek a kívánt eredmény eléréséhez.

2. Egyéni célok és motiváció

Nem mindenki ugyanazokkal a célokkal rendelkezik. Egyesek zsírt szeretnének veszíteni, mások izmot építeni vagy az állóképességüket növelni. Az edzéstervnek ezeket a célokat kell szolgálnia, és a motivációhoz kell igazodnia.
Példa: Ha valaki látatlanban kap edzéstervet, lehet, hogy nem olyan gyakorlatokat kap, amelyek összhangban vannak a személyes céljaival vagy preferenciáival, ami csökkentheti a motivációt és a hosszú távú eredményeket.

3. Életmódbeli különbségek:

Az életmódbeli tényezők, mint az időbeosztás, munka, családi kötelezettségek, alvási szokások, és stressz szintje szintén hatással vannak arra, hogy egy edzésterv mennyire fenntartható és hatékony.
Példa: Egy olyan személy, aki napi 8-10 órát dolgozik ülve, más jellegű mozgásformákat igényelhet, mint egy fizikai munkát végző személy. Az edzéstervnek figyelembe kell vennie az életmódot és annak hatásait a testre.

4. Táplálkozás és regeneráció:

Az edzésterv hatékonysága nagymértékben függ az egyén étrendjétől és regenerációjától is. Nem mindegy, hogy valaki milyen fehérje-, zsír- és szénhidrátbevitellel rendelkezik, illetve mennyi időt fordít pihenésre és alvásra.
Példa: Látatlanban nehéz meghatározni, hogy egy személynek milyen táplálkozási és regenerációs szokásai vannak, ezért az edzésterv nem biztos, hogy optimálisan támogatja a célokat.

pexels-pixabay-414029.jpg

5. Fizikai állapotfelmérés hiánya:

Az edzésintenzitást és az alkalmazott gyakorlatokat a jelenlegi fizikai állapot és edzettségi szint alapján kell meghatározni. Ha nem történik előzetes állapotfelmérés, akkor az edzésterv vagy túl nehéz lehet, vagy nem elég kihívást jelentő.
Példa: Valakinek lehet, hogy az állóképessége magas, de az izomereje gyenge, vagy fordítva. Ennek felmérése nélkül nehéz hatékony tervet készíteni. De itt mérhetjük fel a testtartáshibákat is, az asszimetriákat is, amelyek további terhelése krónikus problémákhoz vezethet. 

6. Személyes preferenciák és edzésmódok:

Minden embernek megvannak a saját preferenciái az edzésmódszerekkel kapcsolatban. Vannak, akik inkább a súlyzós edzést részesítik előnyben, míg mások a funkcionális vagy kardió jellegű edzéseket.
Példa: Ha valaki olyan edzéstervet kap, amely nem felel meg az egyéni preferenciáinak, akkor kevésbé lesz motivált, és nagyobb az esélye, hogy feladja az edzést.

Összegzés

Az edzésterv személyre szabása elengedhetetlen a hosszú távú siker és az egészség megőrzése szempontjából. Az egyéni fizikai állapot, célok, sérülések, életmód és preferenciák figyelembevétele nélkül egy látatlanban írt edzésterv akár káros is lehet, és nem hozza meg a kívánt eredményeket.

Ha szeretnél velem edzeni, akkor megtalálsz a XIII. kerületi Gym City Office-ban kedden és csütörtökön (reggel 6-tól koradélutánig) vagy a Szentendrei szigeten és környékén tervezem kiépíteni az új bázisomat. Itt akár ötletekkel, terem javaslatokkal is sokat tudsz nekem segíteni :) 

Mobil- és irodai masszőrként is tevékenykedem, cégek számára is tudok számlát kiállítani!

Itt elérsz: +36203303511

lelekfroccsmasszazs@gmail.com

Dóri

A bejegyzés trackback címe:

https://fittenokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr318475635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Fitten Okosan

Nagy Dóri személyi edző, rehabilitációs edző, funkcionális edző, stretching és gerinctréner, masszőr SZEMÉLYI EDZÉS: Budapest XIII., Gym City Office: nagydoriszemelyiedzo@gmail.com https://www.facebook.com/nagydoriszemelyiedzo MOBIL MASSZÁZS, IRODAI MASSZÁZS: lelekfroccsmasszazs@gmail.com

Friss topikok

Címkék

2024 (1) 40 (1) 40 éves (1) 40 felett (1) aceszulfam (1) adrenalin (1) aerob (5) ai (1) akadályok (2) akut (1) alacsony (1) alapelv (1) alkohol (1) állapotfelmérés (1) alvás (7) aminosav (1) anabolikus (1) anyagcsere (1) aszpartám (1) bevásárló kosár (1) bőr (1) bőrradír (1) cardio (1) cellulit (1) célok (2) cirkadián ritmus (1) coach (1) csont (1) csontsűrűség (1) cukor (2) cukor helyett (1) depresszió (1) diabétesz (1) diéta (5) diszfunkció (1) dohányzás (2) duzzanat (1) ebéd (1) ébrenlét (1) édes (1) édesítő (1) édesítőszer (1) edzés (12) edzésterv (2) edzéstippek (1) edző (1) egészség (14) egészséges (5) éhség (1) életkor (7) életmód (2) elhízás (10) epoc (1) eritrit (1) erősítő edzés (7) érrendszer (1) étrend (6) étvágy (1) evés (3) fájdalom (3) fáradtság (1) fascia (1) félmaraton (1) fenntarthatóság (1) fény (1) férfi (1) fitness (1) fitness trend (1) fittség (8) fogyás (12) fruktóz (1) funkcionális (1) funkcionális edzés (5) fürdő (1) futás (1) gamification (1) genetika (7) gerinc (1) ghrelin (1) glicin (1) gondokodásmód (3) görcs (1) gyengeség (1) gym (2) gyulladás (5) gyümölcs (1) hal (1) harminc éves (1) hibrid (1) hideg (2) hideg-meleg (1) hidrolizált (1) hiit (1) hízás (1) hormonok (1) húszéves (1) húzódás (1) hybrid fitness (1) immunerősítés (1) immunrendszer (2) instruktor (1) intenzív (1) inzulin (1) izom (3) izomcsomó (1) izomépítés (2) izomerő (1) izomláz (1) izommemória (1) izomtömeg (7) izomtömeg növelés (2) ízület (1) jég (2) jegesfürdő (1) jégzselé (1) kalória deficit (2) kardió (9) katabolikus (1) kék fény (1) képernyő (1) kerülendő étel (2) kezdő (5) kezelés (1) kisugárzó (1) kollagén (2) komplikáció (1) konditerem (2) koordináció (2) kortizol (2) kötőszövet (1) kreatin (1) kriolipolízis (1) krónikus (1) kutatás (1) légzéstechnika (1) lélekfröccs (1) leptin (1) magas (1) máj (1) makronutriens (1) maraton (1) masszázs (3) masszőr (1) megbetegedés (1) meleg (1) mentális (4) méz (1) mezoterápia (1) mítosz (1) mobilizálás (2) monitor (1) monkfruit (1) mozgás (2) műtét (1) narancsbőr (1) negyvenes (1) (1) normál (1) növekedési hormon (2) nyirokmasszázs (1) nyugalom (1) nyújtás (3) okok (1) oldás (1) online (1) ösztrogén (1) ötvenes (1) oxigén (1) pánikbetegség (1) pécsely (1) porckorong (1) pszichológia (1) pulzus (1) rádiófrekvencia (1) rándulás (1) regeneráció (1) reggeli (1) rucking (1) running (1) sérülés (1) sérülések (1) sport (1) stevia (1) stressz (5) stresszcsökkentés (3) stresszevés (2) stretching (3) súlyzós (1) súlyzós edzés (9) szabályok (1) személyes (1) személyi edzés (1) személyi edző (1) szerzetesgyümölcs (1) szív (2) szívverés (1) sztevia (1) szücssanyi (1) tápanyaghiány (1) tapasztalat (1) táplálkozás (9) telefon (1) telített zsír (1) teljesítmény (1) terápia (1) testépítés (5) testtartás (1) tesztoszteron (2) tévhit (1) tippek (6) törés (1) trend (1) triggerpont (1) túlevés (1) túlsúly (2) túlterhelés (1) tünetek (1) vacsora (1) vérkeringés (1) vérnyomás (1) versenyzés (1) wimhof (1) workshop (1) xilit (1) zöldség (1) zsírégetés (3) zúzódás (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása