Fitten Okosan

Tanulj és hasznosítsd!

Miért érdemes elgondolkodni a glicin fogyasztásán? 

A glicin egy aminosav, ami szükséges a szövetekben lévő fehérjék felépítéséhez és a hormonegyensúly fenntartásához. Segíthet a szív és máj egészségét fenntartani, javíthatja az alvást, csökkentheti az izomvesztést és a diabétesz kockázatát. Sok erős állítás, nézzük meg a hátterét! 

A szervezet természetes módon előállítja a glicint és az megtalálható a fehérjében gazdag ételekben, de étrendkiegészítőből is pótolható, ha szükséges. 

Nézzük a legfontosabbakat: 

Szükséges egy fontos antioxidáns előállításához 

A glicin az egyik aminosav, ami szükséges a glutation előállításához, ami egy erőteljes antioxidáns, ami segít a káros szabad gyökök által okozott oxidatív sejtsérülések elleni védelemben, ami számos megbetegedés alapja. (1)  

Elegendő glicin nélkül a szervezeted kevesebb glutationt állít elő, ami negatívan hat a szervezeted oxidatív stresszel szembeni küzdelmére. (2) 

A glutation szint az öregedéssel egyre csökken, így fontos átgondolni a pótlását!  

A kreatin összetevője 

A glicin a kreatin nevű aminosav három összetevőjének egyike. A kreatin közvetlenül biztosít energiát a gyors, rövid időtartamú erőkifejtésekhez, aktivitásokhoz, mint amilyen a súlyzós edzés vagy a sprint. A kreatin ellenállásos edzés melletti kiegészítésként segít az izomtömeg növelésében. (3) 

A kutatások azt találták, hogy a kreatin fontos a csontok egészsége szempontjából, a megfelelő agyműködéshez és vizsgálatok folynak bizonyos neurológiai betegségekben betöltött szerepéről, mint amilyen a Parkinson kór vagy az Alzheimer kór. (4) 

Ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű glicin, akkor a kreatin előállítása is csökkenhet.  

g0099.jpg

A legfontosabb aminosav összetevő a kollagénben  

A kollagén egy szerkezeti fehérje, amely nagy mennyiségű glicint tartalmaz. Valójában a kollagénben minden harmadik-negyedik aminosav glicin. (5) 

A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje a szervezetben. Alapját adja az izmok, bőr, porcok, vér, csontok és szalagok erősségének. 

A kollagén kiegészítés sok szempontból előnyös, ilyenek a a bőr, az ízület egészségének megőrzése és a csontvesztés megelőzése. (6) 

Fontos tehát, hogy a szervezetünkben elég glicin legyen a megfelelő mennyiségű kollagén előállításához!  

Javíthatja az alvásminőséget! 

Sokan küzdenek az éjszakai alvással akár amiatt, hogy nehezen aludnak el, akár azért, mert nem megfelelő az alvásminőségük vagy az alváshosszuk. Vannak módszerek, amelyekkel javítható az alvásminőség, mint pl az, hogy nem iszunk lefekvés előtti hat órában kávét, vagy kerüljük a kék fényt lefekvés előtt, de a glicin szintén a segítségünkre lehet!  

A glicin nyugtató hatással van az agyra, ami segíthet elaludni és alvásban maradni azáltal, hogy csökkenti a test maghőmérsékletét. (6) 

A kutatások 3g glicint javasolnak lefekvés előtt, ami csökkenti az elalvás idejét, javítja az alvás minőséget és csökkenti a napközben ránktörő álmosságot, javítja a kognitív funkciókat. (7)

Az alkohol eredetű májkárosodás ellen védhet 

A túl nagy mennyiségű alkohol fogyasztása romboló hatással lehet a szervezetünkre, különösen a májunkra. Háromféle elsődleges alkohol indukálta májkárosodást ismerünk8 

  • Zsírmáj: Zsírlerakódás a májban, ami növeli a méretét 
  • Alkoholos hepatitisz: a máj gyulladása okozza hosszú időtartamú, nagy mennyiségű alkohol fogyasztása esetén 
  • Alkoholos cirrózis: Az alkoholizmus végső fázisa 
    májbetegség, amely akkor fordul elő, amikor a májsejtek károsodnak, és helyükre kerülnek 
    hegszövet. 

Érdekes módon a kutatások azt mutatják, hogy a glicin csökkentheti a z alkohol májrja gyakorolt káros hatását azáltal, hogy megelőzi a gyulladás kialakuását. 

Patkány kísérletekben kimutatták, hogy csökkenti az alkohol koncentrációját a vérben azzal, hogy az alkohol feldolgozását stimulálja már a gyomorban. Állatokban azt is sikerült kimutatni, hogy a máj sérülését visszafordítja, gyorsítja a regenerációs folyamatot. (9) 

A bíztató eredmények ellenére ne felejtsük, hogy ezek az eredmények állatkísérletekben kerültek kimutatásra!  

Glicin az izommegtartásért 

A glicin csökkentheti az izomvesztés mértékét, ami előfordulhat pl. az idősödés során, tápanyaghiány során és olyan stresszhatások esetén, mint amilyen a rák vagy bizonyos égési sérülések.  

Az izomvesztés hatására csökkennek a funkcionális képességek, amelyek más problémákhoz vezethetnek. (10) 

Az izomvesztés kiküszöbölésére a korábbi vizsgálatok a lizint helyezték a középpontba, de voltak olyan esetek, ahol nem vált be, pl. egerek rákos megbetegedése esetén, ahol a glicin hatékonyabbnak bizonyult. (11) 

Összefoglalva: 

A glicin egy aminosav, amely számos lenyűgöző egészségügyi előnnyel rendelkezik. 
 
A szervezetnek glicinre van szüksége ahhoz, hogy fontos vegyületeket, például glutationt, kreatint és kollagént állítson elő. 
 
Ez az aminosav megvédheti a májat az alkohol okozta károsodástól, és javíthatja az alvás minőségét és a szív egészségét. 
 
Sőt, a glicin a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek is előnyös lehet, és véd az izomvesztéstől, amely izomsorvadásos állapotok miatt következik be. 
 
Növelheti ennek a fontos tápanyagnak a bevitelét bizonyos húskészítmények fogyasztásával, a por alakú kiegészítő formájának italokhoz és ételekhez való hozzáadásával vagy kollagén pótlásával. 

 Dóri

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5927356/ 
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8914954 
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12945830 
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25386713 
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11456285 
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23949208, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22293292 
  7. https://link.springer.com/article/10.1111/j.1479-8425.2007.00262.x 
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3321494/ 
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9694963 
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25549588 
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27094036 

A bejegyzés trackback címe:

https://fittenokosan.blog.hu/api/trackback/id/tr4518354011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Fitten Okosan

Nagy Dóri személyi edző, rehabilitációs edző, funkcionális edző, stretching és gerinctréner, masszőr

Friss topikok

Címkék

2024 (1) adrenalin (1) aerob (3) ai (1) akadályok (2) akut (1) alacsony (1) alapelv (1) alkohol (1) alvás (4) aminosav (1) anabolikus (1) bevásárló kosár (1) cardio (1) coach (1) csontsűrűség (1) cukor (1) depresszió (1) diabétesz (1) diéta (1) dohányzás (1) ebéd (1) edzés (3) edzésterv (1) edzéstippek (1) egészség (5) életkor (2) elhízás (4) epoc (1) erősítő edzés (1) étrend (1) evés (1) félmaraton (1) fenntarthatóság (1) fitness (1) fitness trend (1) fittség (1) fogyás (4) fruktóz (1) funkcionális edzés (1) fürdő (1) futás (1) gamification (1) genetika (2) ghrelin (1) glicin (1) gondokodásmód (1) gym (1) gyulladás (1) gyümölcs (1) hal (1) hibrid (1) hideg (1) hiit (1) hormonok (1) hybrid fitness (1) immunerősítés (1) immunrendszer (1) instruktor (1) intenzív (1) inzulin (1) izomépítés (1) izomerő (1) izomláz (1) izommemória (1) izomtömeg (3) izomtömeg növelés (1) jég (1) jegesfürdő (1) kalória deficit (1) kardió (3) katabolikus (1) kerülendő étel (1) kezdő (1) kollagén (1) konditerem (1) kortizol (2) kreatin (1) krónikus (1) kutatás (1) légzéstechnika (1) leptin (1) magas (1) máj (1) makronutriens (1) maraton (1) mentális (1) normál (1) növekedési hormon (2) nyugalom (1) okok (1) ösztrogén (1) oxigén (1) pánikbetegség (1) pécsely (1) pszichológia (1) pulzus (1) reggeli (1) rucking (1) running (1) stressz (2) stresszcsökkentés (1) stresszevés (1) súlyzós edzés (4) szabályok (1) szív (1) szívverés (1) szücssanyi (1) tapasztalat (1) táplálkozás (5) telített zsír (1) testépítés (1) tesztoszteron (1) tippek (5) trend (1) túlevés (1) túlsúly (1) tünetek (1) vacsora (1) versenyzés (1) wimhof (1) workshop (1) zöldség (1) zsírégetés (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása